Victor Ponta vrea partid

0
681
Victor Ponta vrea partid

Din luna decembrie, Victor Ponta nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea. Cel putin nu direct. A facut-o, insa, prin intermediul paginilor de Facebook si al micilor ecrane. Se cheama ca nu sunt prieteni daca, de aproape trei luni, nu au, unul cu altul, niciun contact direct. Se cheama, insa, ca sunt dusmani? Care sunt intentiile reale ale lui Victor Ponta? Vrea sa isi faca partid? Vrea sa revina la conducerea PSD?

Nu s-a mai intamplat niciodata ca un lider plecat de la conducerea PSD sa revina, din nou, in postura de conducator. De altfel, nici in celelalte partide situatia nu e diferita. Teoretic, insa, nu este imposibil ca Victor Ponta sa revina in forta. La varful varfului. De ce?

Spre deosebire de ceilalti fosti presedinti de partide, Victor Ponta nu este obosit. Dimpotriva, este in forma maxima. Iar acum are si experienta. Știe mai bine decat altadata, in trecut, care sunt capcanele din PSD. Ii cunoaste pe tradatori, dar si pe cei loiali. In plus, vine cu experienta solida in materie de guvernare. Și a trecut suficient timp pentru ca tradarile sale sa fie uitate. Sau iertate. Și poate nu isi mai propune, in viitor, sa fie atat de duplicitar. Dar ce sanse reale are de a reveni, in PSD, in pozitia de presedinte?

DE ACTUALITATE:  Liviu Dragnea ii cere lui Victor Ponta sa il DENUNTE

In ciuda nenumaratelor sale sovaieli, pe care adversarii le atribuie lasitatii, iar prietenii unei tehnici de asteptare, de echilibru, de inselare a adversarului, Liviu Dragnea poate fi silit sa paraseasca conducerea PSD. Evident, nu din interior. Este primul presedinte al acestui partid, cel mai mare partid socialist din Europa si poate din lume, care a fost ales in unanimitate de catre toti membrii formatiunii. Are o legitimitate pe care nu i-o poate contesta nimeni. O legitimitate consolidata prin spectaculoasa victorie din alegeri. In schimb, teoretic ce cel putin, presedintele PSD poate fi debarcat din exterior.

Cine are interesul sa il scoata din joc pe Liviu Dragnea? Tinand cont de ultimele evenimente, in niciun caz presedintele Klaus Iohannis. Liviu Dragnea s-a dovedit, fata de acesta, suficient de precaut, aproape suspect de precaut, si, in unele imprejurari, chiar curtenitor. Este gata oricand sa primeasca, daca i se intinde, ramura de maslin. Și sa faca un pact de coabitare cu presedintele Romaniei. SRI, cea mai importanta institutie de forta, nu il vaneaza pe Liviu Dragnea. Cel mult ii arata, din cand in cand, pisica. In plus, Serviciul Roman de Informatii, cu Eduard Hellvig in frunte, ii este loial presedintelui Klaus Iohannis. Daca presedintele Klaus Iohannis nu vrea eliminarea lui Dragnea, nici SRI nu vrea. Și, in plus, dupa cum s-a vazut, trecutul cunoaste multiple momente in care Liviu Dragnea s-a dovedit un apropiat al celui mai important serviciu secret.

DE ACTUALITATE:  VIDEO - Romania, exemplu de coruptie pentru copiii din Germania

In consecinta, Liviu Dragnea este vanat doar de DNA. Iar asta se vede cu ochiul liber. Dovezile vin zilnic, una dupa alta. Și nu este mai putin adevarat ca el reprezinta si un trofeu trecut si viitor al justitiei. O noua condamnare il poate scoate din joc. Iar pentru o noua condamnare, nu mai este necesar ca SRI sau Klaus Iohannis sa mai miste vreun deget.

Daca Liviu Dragnea este scos din joc intr-o formula penala, atunci cineva va ocupa pozitia de varf in PSD. Din cercul apropiat al lui Liviu Dragnea nicio persoana nu pare a intruni calitatile necesare. Poate cu exceptia a doua doamne: Lia Olguta Vasilescu si Rovana Plumb. Dar covorul rosu nu este inca pus pentru ele. Victor Ponta are prima sansa de a obtine trofeul pe care, intr-o zi de ratacire, dupa ce Dragnea i-a facut putin branci, l-a abandonat.

DE ACTUALITATE:  Putin e cu ochii pe Romania: Melescanu se intalneste cu ambasadorul Rusiei

Dar pentru a recastiga presedintia PSD, Victor Ponta trebuie sa dea puternic din maini si din picioare. Sa joace rolul unui disident de marca in partid. Sa aiba o voce critica, puternica si convingatoare la adresa lui Dragnea. Sa il protejeze temporar pe premierul Sorin Grindeanu, pentru a incerca, pe parcurs, sa si-l faca aliat. Sa utilizeze relatiile bune, foarte apropiate, chiar trainice, cu Calin Popescu Tariceanu. Și cu UDMR. Ei bine, exact asta face Victor Ponta.

In paralel, pentru a mari presiunea, pentru a crea o diversiune care ii poate fi utila si pentru a-i identifica pe cei mai apropiati aliati, Victor Ponta mai tatoneaza si solutia formarii unui grup relativ mare de parlamentari, ale caror voturi i-ar putea fi necesare in momentele de cumpana. Acestia sunt independenti sau debarcati, din diverse motive, de celelalte formatiuni politice.

Acest joc la doua capete deconspira intentiile lui Victor Ponta. Dar, in acelasi timp, ne arata si care sunt vulnerabilitatile principalului sau adversar, care a devenit Liviu Dragnea. E clar. Victor Ponta vrea partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here