TERIBIL: Din ce cauza mor, anual, 1.7 milioane de copii

0
572
cauze moarte copii poluare

Un sfert dintre decesele survenite in fiecare an in randul copiilor cu varste sub cinci ani sunt cauzate de mediul nesanatos sau poluat in care acestia traiesc, inclusiv de impuritatile prezente in apa si aer, de fumatul pasiv sau de igiena precara ori inexistenta, se arata intr-un raport publicat luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza Reuters.

Astfel de medii insalubre si poluate pot duce la cazuri fatale de diaree, malarie si pneumonie si provoaca decesul a 1,7 milioane de copii pe an. ”Un mediu poluat este un mediu letal – in special in randul copiilor mici”, subliniaza Margaret Chan, director general al OMS. ”Organele si sistemul lor imunitar, aflate in crestere, corpurile si caile aeriene nedezvoltate ii fac vulnerabili la aerul si apa murdare”, a completat aceasta.

DE ACTUALITATE:  Noua colecție Cosmic Valentine’s Day - Iubește până dincolo de stele!

In cadrul raportului ”Mostenind o lume sustenabila: Atlas asupra sanatatii copiilor si cauze moarte la copiimediului” – OMS atrage atentia ca influenta daunatoare incepe in uter si continua daca bebelusii si copiii sunt expusi la poluarea din mediul interior si exterior si la fumatul pasiv. Astfel, creste riscul de pneumonie in timpul copilariei si riscul de a dezvolta boli cronice respiratorii sau astm pe tot parcursul vietii.

De asemenea, poluarea aerului creste posibilitatea de aparitie a bolilor de inima, a atacului cerebral si a cancerului pe tot parcursul vietii, se mai arata in raportul OMS.

DE ACTUALITATE:  Ministrul Turismului: Bugetarii vor primi vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei, de la 1 iulie

In acelasi document se noteaza ca in gospodariile lipsite de acces la surse sigure de apa potabila si la servicii sanitare sau in care aerul este poluat de fumul emanat de arderea combustibililor fosili – precum carbuni sau balegar – folositi la prepararea hranei si incalzire, copiii au un risc mai mare de a dezvolta diaree si pneumonie.

Copiii sunt de asemenea expusi la substante chimice daunatoare prezente in alimente, apa, aer si produsele conexe din preajma lor, potrivit raportului.

DE ACTUALITATE:  Te-ai hotarat sa iti cumperi o locuinta? Ai grija la cateva aspecte, ca sa nu-ti para rau

cauze moarte copii poluare

Maria Neira, experta in sanatate publica in cadrul OMS, sustine ca poluarea are un impact negativ puternic, atat in ceea ce priveste decesele si afectiunile pe termen lung cat si in ratele de imbolnavire. Aceasta a adresat un indemn guvernelor de a face mai multe pentru asigurarea unui climat sigur pentru copii. ”Investitiile in indepartarea factorilor de risc din mediu la adresa sanatatii, precum imbunatatirea calitatii apei sau utilizarea de combustibili mai putin poluanti va avea ca rezultat beneficii deosebit de importante pentru sanatate”, a declarat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here