Sfaturi pentru soferii incepatori: Ce sa verifici inainte de a pleca la drum?

0
681

Ai intrat in posesia celui mai asteptat document care sa ateste capacitatile tale in ceea ce priveste taletul si indemanarea conducerii unui autovehicul? Iti doresti sa sarbatoresti aceasta realizare, invitandu-ti prietenii intr-o calatorie de neuitat? Daca vrei sa te simti regele soselelor, nu uita ca ai nevoie de anumite masuri de precautie pentru a evita evenimentele neplacute. 

Descopera care sunt echipamentele necesare pe care trebuie sa le verifici inainte de orice drum!

1. Presiunea din penuri

Intai de toate, asigura-te ca ai anvelopele ideale care sa corespunda atat cerintelor atmosferice, cat si conditiilor suprafetei carosabile spre care urmeaza sa te indrepti. Acceseaza link-ul https://www.anvelope-oferte.ro/ si echipeaza-ti corespunzator masina inainte de un drum lung.  Cu siguranta, stii ca in anotimpurile reci, atunci cand conditiile climatice nu sunt favorabile, este necesar sa iti echipezi masina cu anvelope speciale pentru iarna. Insa, este la fel de important sa iti schimbi cauciucurile in perioada verii cu unele care sa poata face fata uzurii in conditii de temperaturi ridicate si aderenta cu suprafata carosabila. 

DE ACTUALITATE:  Masinile autonome devin tot mai performante

Inainte de orice drum, primul lucru pe care ar trebui sa il verifici este presiunea din pneuri. Acest aspect este unul foarte important, deoarece majoritatea accidentelor sunt produse din cauza exploziei cauciucurilor, in cazul dozajului prea mare a aerului comprimat din pneuri. Pe de alta parte, cu cat presiunea este mai mica, cu atat aderenta pneurilor va fi si ea scazuta, fapt care, in timp, va duce la deteriorarea anvelopelor. Daca anvelopele tale sunt uzate din cauza aderentei sau presiunii necorespunzatoare, ar trebui sa te gandesti la reinnoirea acestora. In cazul in care esti in cautarea unor cauciucuri calitative, dar si la un pret avantajos, vezi toate produsele din gama anvelopelor de vara si alege, conform specificatiilor masinii tale, modelul ideal. Nu uita sa adaptezi presiunea pneurilor in functie de greutatea pe care o va capata automobilul tau si sa verifici si presiunea rotii de rezerva pentru ca nu stii niciodata cand iti poate fi de folos.

DE ACTUALITATE:  Topul celor mai ciudate reguli de circulatie din lume: Iei amenda daca sofezi topless sau ai masina murdara

2. Nivelul lichidelor

Un alt lucru de verificat inainte sa pornesti la drum, mai ales intr-o vacanta, este nivelul lichidelor de la motor. Nu este necesara o revizie tehnica la un service specializat pentru acest lucru, caci il poti face foarte simplu si usor acasa.  Este important sa verifici uleiul de motor, uleiul cutiei manuale (in cazul in care masina ta nu este automata), nivelul antigelului, lichidul de franta si cel de parbriz. Chiar daca verifici toate aceste specificatii inainte sa pornesti la drum, ar trebui sa ai in permanenta cu tine recipiente cu rezerve pentru diferitele tipuri de lichide necesare functionarii masinii tale, in cazul in care vor exista anumite pierderi.

3.Sistemul de lumini si semnalizare

Si sistemul de lumini ar trebui verificat inainte de orice drum mai lung, mai ales pentru ca amenzile pentru nerespectarea semnalizarii sau luminarea improprie, necorespunzatoare sunt destul de mari.  De asemenea, nu uita sa ai cateva becuri de rezerva potrivite pentru faruri, pentru orice eventualitate. Nu numai luminile farurilor ar trebui verificate (faza lunga/ faza scurta), ci si semnalizarea, luminile care sa permita vizualizarea numarului de inmatriculare, avariile si stopurile de strana.

DE ACTUALITATE:  STUDIU: Care sunt criteriile dupa care romanii isi aleg masina

4.Echipamentul de prim ajutor

Conform normelor legislative in vigoare, orice autovehicul ar trebui echipat corespunzator cu trusa de prim ajutor completa si in termen de valabilitate, dar si triunghiuri reflectorizante pe care sa le folosesti pentru semnalarea unui accident sau a unei defectiuni tehnice. Totodata, nu uita importanta prezentei unui extinctor pentru acele cazul in care se pot produce diverse evenimente nefericite. 

Daca vei avea in vedere respectarea acestor pasi inainte de orice drum mai lung, experienta condusului va fi pentru tine mult mai buna, iar pericolele si accidentarile vor fi evitatea cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here