Premiera in justitia din Romania: A castigat un proces cu cei care au criticat-o pe facebook

0
517
Premiera in justitia din Romania A castigat un proces cu cei care au criticat-o pe facebook

O instanta din Romania a obligat patru persoane reclamate de o femeie ca au distribuit pe Facebook poze cu ea si copilul sau, insotite de mesaje denigratoare, sa stearga fotografiile si sa-i plateasca acesteia daune morale pentru atingerea onoarei si demnitatii acesteia. Este vorba de o sentinta civila pronuntata de Judecatoria Viseu de Sus, in ianuarie 2017, intr-o speta in care reclamatii sunt chiar fostele rude ale femeii.

Dupa ce femeia s-a despartit de sot, fratele si surorile barbatului au inceput sa posteze, pe paginile lor de Facebook, fara sa-i ceara acordul, poze cu ea si fiul sau, precum si comentarii cu atac defaimator la imaginea, reputatia si demnitatea sa si a familiei sale – sora si mama reclamantei. Femeia i-a dat in judecata pe cei patru (NR, BIA, NG si IF), solicitand instantei sa dispuna: obligarea acestora la plata despagubirilor morale in suma de 3.000 lei fiecare, obligarea de a nu ii mai folosi si distribui imaginea si fotografiile cu ea si fiul ei, care este minor, pe facebook sau alte site-uri de socializare si obligarea de a sterge toate fotografiile cu ea, fiul ei si sora sa, postarile defaimatoare, ofensatoare facute la adresa ei si a familiei sale, de pe Facebook. Instanta amintita a retinut ca “Reclamanta a fost casatorita cu fratele paratilor, divortand din cauza neintelegerilor aparute intre ei. Anterior divortului, in timpul acestuia, cat si ulterior, intre parti au aparut tensiuni, pe acest fond, paratii manifestand un comportament negativ fata de reclamanta. Acestia nu s-au limitat la a-si exprima nemultumirea si criticile la adresa acesteia intr-un mod decent si privat, ci au recurs si la postarea pe reteaua de socializare facebook – spatiu public – a unor poze, dar si mesaje si afirmatii despre profilul moral al reclamantei si al rudelor acesteia.

DE ACTUALITATE:  'Speranta celor de la putere este ca romanii sa isi PIARDA ENERGIA'

Asa cum reiese din inscrisurile depuse de reclamanta in probatiune, in respectivele postari, se face vorbire despre faptul ca reclamanta ar avea relatii intime cu diferite persoane, inclusiv cu barbati casatoriti, sau chiar cu alte femei, ca la fel procedeaza mama si sora acesteia, insinuandu-se inclusiv faptul ca reclamanta s-ar prostitua, ca ar fi alcoolica, avand nevoie de tratament in acest sens etc, fiind folosit un limbaj urat, vulgar dar si amenintator la adresa reclamantei. De asemenea, au fost postate poze ale reclamantei, ale acesteia impreuna cu rudele sau prietenii ei, fiind insotite de comentarii in aceeasi maniera defaimatoare”. In acest dosar, paratii au recunoscut ca au postat pe reteaua de socializare Facebook anumite comentarii privind-o pe reclamanta, insa au spus ca doar in timpul divortului dintre reclamanta si fratele lor, nu si ulterior divortului. „Afirmatiile au fost contrazise din datele mentionate in inscrisurile depuse de reclamanta in probatiune – extras de pe paginile de facebook a paratilor. Din disp. art. 72 Cod Civil reiese ca orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale, fiind interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia ori fara respectarea limitelor prev. la art.75 (atingeri permise de lege, conventie sau pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte, exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta)”, explica, pentru adevarul.ro, avocatul Raluca Cirstea (Legal Land).

DE ACTUALITATE:  SURPRIZĂ România, dată exemplu lui Donald Trump în The Washington Post

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here