Obezitatea in randul copiilor este mostenita in mare parte de la parinti

0
536
obezitatea la copii

Circa 35-40% din indicele de masa corporala (IMC) – care arata cat de grasa sau de slaba este o persoana – sunt mostenite de la parinti, iar, in cazul majoritatii copiilor obezi, valoarea creste la 55-60%, dupa cum informeaza luni MedicalXpress.

Un studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta britanici de la Universitatea din Sussex, publicat in jurnalul ”Economics & Human Biology”, arata ca circa 35-40% din IMC sunt mostenite de la parinti, valoare ce poate creste la 55-60%. Pentru aceasta cercetare au fost folosite informatii legate de inaltime si greutate de la 100.000 de copii si de la parintii acestora, din sase tari: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Indonezia, Spania si Mexic.

DE ACTUALITATE:  Sport: 3 perechi de ADIDASI perfecte pentru ALERGAT

Cercetatorii au descoperit ca transmiterea intergenerationala a IMC are o valoare aproximativ constanta, de circa 0,2 per parinte — IMC al fiecarui copil fiind, in medie, 20% mostenit de la mama si 20% de la tata. Tiparul observat este considerat remarcabil de consistent in toate tarile studiate, indiferent de stadiul de dezvoltare economica al acestora, de gradul de industrializare sau tipul de economie, dupa cum subliniaza autorul principal al lucrarii, profesor Peter Dolton de la Universitatea din Sussex. ”Dovada noastra vine dupa cernerea informatiilor prelevate din mai multe zone ale lumii, cu tipare diferite de nutritie si obezitate — de la una dintre cele mai obeze populatii, SUA — pana la doua dintre tarile cu cea mai mica rata de obezitate din lume, China si Indonezia”, a spus cercetatorul. ”Acest lucru ne ofera o perspectiva importanta si rara asupra modului in care obezitatea este transmisa peste generatii, atat in tarile dezvoltate cat si in cele aflate in curs de dezvoltare. Am descoperit ca procesul de transmitere intergenerationala este acelasi in toate tarile”, a completat Dolton.

DE ACTUALITATE:  Top 10 lucruri pe care le poti face vara in Norvegia

In plus, cercetatorii au descoperit ca ”efectul parental” este cel mai scazut in cazul copiilor cei mai slabi si cel mai mare in cazul copiilor cei mai afectati de obezitate. In cazul celui mai slab copil, valoarea IMC provine in proportie de 10% de la mama si de 10% de la tata. In situatia celui mai gras copil, acest procent de transmitere e de aproape 30% pentru fiecare dintre parinti. ”Copiii cu parinti obezi au un risc mult mai mare de a deveni chiar ei obezi cand cresc mari — efectul parental este cel putin dublu pentru majoritatea copiilor obezi fata de cei mai slabi”, a declarat Dolton.

DE ACTUALITATE:  Top 5 job-uri de succes pentru weekend!

In opinia cercetatorilor, aceasta descoperire ar putea avea consecinte asupra sanatatii copiilor la nivel mondial deoarece ”rescrie” modul in care este privita obezitatea — nu doar ca un rezultat al deciziilor unui individ, ci si ca urmare a ”mostenirii sale genetice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here