KMG International, rezultate si operatiuni in crestere in 2016

0
982
KMG International, rezultate şi operaţiuni în creştere în 2016

KMG International, parte a companiei nationale de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, si-a imbunatatit in 2016 performantele tehnologice si rezultatele financiare, pe fondul continuarii programelor de consolidare si dezvoltare a activitatilor si operatiunilor de profil in Romania si in regiunea Marii Negre.

Pe fondul unei majorari cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut si cu 13% a produselor comercializate in Romania, principala piata de desfacere, Grupul a reusit sa atinga un profit operational EBITDA* de aproximativ 239 milioane USD si un profit net de 88 milioane USD**.

„In 2012 am pasit pe calea unor schimbari de anvergura in cadrul grupului de companii KMG International. In aceasta perioada am constituit o echipa din oameni care impartasesc aceeasi viziune si am transformat compania dintr-o societate complet neprofitabila in una cu o evolutie pozitiva constanta. Astfel, principalii indicatori financiari si operationali au crescut exponential in fiecare an! De asemenea, anul trecut a fost inregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin pozitionarea sa ca o platforma pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic intre companiile KazMunayGas si CEFC China Energy Company Limited in regiunea Marii Negre. Acest parteneriat va asigura conditiile necesare pentru continuarea, atat pe termen mediu, cat si pe termen lung, punerii in practica a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale in domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, Romaniei si Chinei”declara Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

DE ACTUALITATE:  Nu vom mai fi dependenti de Rusia. Descoperire de MILIARDE in Marea Neagra

Rezultatele record ale Grupului au fost sustinute in principal de imbunatatirea indicatorilor operationali si de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de productie (cresterea capacitatii de procesare si a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termica si electrica), dar si a celor aferente programului „Change for Good” lansat in 2014.

Acest program vizeaza o eficientizaresi o imbunatatire pana in 2018 a intregului flux de operatiuni specifice activitatilor de rafinare – petrochimie, trading – aprovizionare cu materie prima, retail – marketing, upstream – servicii industriale. De asemenea, acesta urmareste si o reducere a cheltuielilor operationale si o crestere a profitabilitatii, impactul economic obtinut in perioada 2014-2016 ridicandu-se la 132 milioane USD, din care 84 milioane USD anul trecut.

Rafinare si petrochimie

Pe fondul investiilor si a continuarii programelor de optimizare si dezvoltare a activitatilor de profil, unitatile de productie ale Grupului din Romania au inregistrat anul trecut o majorare cu circa 9% a cantitatilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone in 2015 la 5,95 milioane in 2016.

Astfel, rafinaria Petromidia Navodari, cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne si complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat si la nivelul volumelor de carburanti obtinuti – 4,2milioane tone, in crestere cu 8%. Din aceasta cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializati pe plan local (+13%), iar diferenta a mers la export (+4%), atat catre subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria si Georgia, catsiparteneriitraditionali din regiuneaMariiNegre.

DE ACTUALITATE:  Peste 61% din respondenţii unui studiu eJobs au declarat că sunt fericiţi la actualul loc de muncă

Rafinaria Vega Ploiesti– ceamaivecheunitate din Romaniainfunctiunesi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesata (pana la 354.000 de tone), atingandungradul de utilizare a capacitatii de 107%. Aceasta a obtinutrecorduriistoriceinceeaceprivesteproductia de bitum (91.000 tone), hexan, solventiecologici, darsiinceeaceprivestecostul de procesaresipierdereatehnologica.

Divizia de petrochimie – uniculproducator de polimeride pe plan intern a prelucratanultrecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilena, etilena) – celmairidicatnivel din ultimii 5 ani, increstere cu peste 8% fata de volumeleobtinutein 2015. Din produseleobtinute, circa 57% au fostlivrate la export, companiareusindsadezvolte 3 noitipuri de polimeri.

Retail si trading

Segmentul de retail al Grupului a inregistratanultrecutun volum record pentruvanzarile de carburanti (benzina, motorina, gazpetrolierlichefiat) inRomania, Moldova, Bulgaria si Georgia, pana la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% maimultdecatin 2015.

DE ACTUALITATE:  Amenzi usturatoare pentru comerciantii care vand in pierdere

Acestaevolutie a fostsustinuta de adoptareaunornoipoliticicomerciale, darsi de continuareaprogramelor de extindere a retelei de distributiecarburantisi rebranding al statiilor Rompetrol,prinimplementareaconceptuluidezvoltatin 2013 – o imbinareanevoilorsiasteptarilorclientilornostri cu celemaibunesolutiitehnice.

InRomania, vanzariletotale de produsepetroliere au depasitpeste 2,6milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanti (+8%) au fostlivratepe plan local prin Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului. Companiaestecelmai mare furnizor de produsepetrolierepesegmentul de whosale din Romania, unde a consemnat o crestere de 11% (1,12milioane tone carburanti).

Despre KMG International

Cu circa6.000 de angajatiin 11 de tari, KMG International NV estedetinutde companianationala de petrol si gaze din Kazakstan – KazMunayGas. Dupapreluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformaenergeticaintreresurselenaturale din Asia Centralasipieteleeuropene de profil.

InRomania, KMG International detineunadintrecelemaimarisimaimodernerafinarii din regiuneaMariiNegre – PetromidiaNavodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materieprimape an, darsirafinaria Vega Ploiesti,uniculproducator de polimeri din tara.

Reteauade distributie de carburant a Grupuluinumarapeste 1.000 de punctede vanzareinRomania, Moldova, Georgia si Bulgaria, darsi in FrantasiSpaniaprinintermediulcompanieiDyneff – care estedetinuta in parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited in proportie de 51% / 49% din actiuni.

Subsidiarasa, KMG Trading,esteunicul operator pentruexportultiteiuluiprodus deKazMunayGas, darsipentruderulareaoperatiunilor de trading pepieteleinternationale.

*rezultatfinanciarneauditat

**profitul net generat din activitatileoperationale, conform raportarii de gestiune, fara a luaincalculefectele cu caracter singular ale provizioanelorsi veniturilor din impozitulamanat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here