Investitorii straini ocolesc ROMANIA, dupa devalorizarea monedei nationale!

0
445

Leul se depreciază în raport cu celelalte valute, investitorii îşi retrag pe ultimul moment banii pe care intenţionau să îi investească la noi în ţară anulând tranzacţii de zeci chiar sute de milioane de euro,sunt semnalele palpabile ale crizei legislative create de guvernul condus de Sorin Grindeanu, după ce a aprobat prin OUG modificarea Codului Penal şi cel de Procedură Penală şi a determinat proteste de stradă fără precedent.

Primii care şi-au exprimat punctual de vedere au fost investitorii străini. Consiliul Investitorilor Străini – FIC  şi-a exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care Guvernul României a adoptat recent o serie de modificări la Codul Penal. FIC consideră că lupta împotriva corupţiei şi reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui Guvern al României, dincolo de ciclurile electorale, se arată într-un comunicat al FIC. Documentul arată că, aplicarea principiilor statului de drept şi ale economiei de piaţă, precum şi respectarea legilor sunt ingrediente esenţiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populaţiei. În acest context, FIC apreciază că modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potenţialilor investitori, cât şi organismelor financiare internaţionale, iar România va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investiţii noi. Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România, ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi de asemenea un interval de timp mult prea mare.

Pe de altă parte, analiştii vorbesc de costuri considerabile pe care econmia le va suporta. Modificările legislative care au fost anunţate de Guvern în noaptea de marţi au un cost în economia românească, devalorizând leul, crescând costurile de împrumut şi încetinind creşterea economică, spune analistul economic, Aurelian Dochia. “Am văzut că leul a scăzut faţă de principale valute şi de regulă, pe zona cursului de schimb apare cea mai rapidă reacţie. În funcţie de cum evoluează lucrurile, dacă protestele vor continua, atunci poate interveni o îngrijorare a investitorilor, a pieţelor financiare. Evoluţia viitoare depinde de foarte mulţi factori”, a declarat, pentru MEDIAFAX, analistul economic Aurelian Dochia.

DE ACTUALITATE:  Efectele eliminarii timbrului de mediu. Blocaj la inmatricularile auto: Romanii cu masinile second-hand importate, programati in martie

Acesta spune că investitorii străini, dar şi cei autohtoni sunt influenţaţi de această instabilitate pe mai multe planuri, legislativă şi politică. „Pieţele sunt influenţate de aceste evenimente. Nu numai cursul de schimb, dar şi ratele dobânzilor pot să crească, iar investitorii sunt foarte atenţi la aceste lucruri. Chiar investitori care cumpără titluri de stat româneşti se aşteaptă ca ratele dobânzilor să crească. Asta înseamnă că ne vom împrumuta mai scump. Toate acestea au un cost pentru ţară şi pentru buget”, arată Dochia.

Analistul susţine că toate schimbările legislative produc incertitudine, care crează nelinişte pentru investitori şi, evident, ei pun un preţ pe toate acestea.

“Pot creşte costurile de împrumut, costurile la care se fac tranzacţiile, iar în acelaşi timp se reduc investiţiile. Este posibil ca economia să sufere, reducându-se investiţiile nu se mai crează suficiente locuri de muncă, nu vom mai avea o creştere economică destul de rapidă, a conchis Dochia.

DE ACTUALITATE:  SCANDAL mondial de PROPORTII: Mostenitorul imperiului Samsung a fost ARESTAT

Oficilii Coface au at chiar exemple de investitori care şi-au amânat tranzacţia din cauza situaţiei de la noi. Potrivit acestora, evenimentele de pe scena politică românească, neanticipate, determină investitorii care plănuiau să investească în România să îşi amâne decizia şi să se orienteze către alte pieţe până ce vor vedea mai multă stabilitate în ţară, sau se aşteaptă la câştiguri mai mari, pe seama creşterii primei de risc. „În lumina ultimelor evenimente, am primit ieri (miercuri-n.r.) câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale, care îşi arătau îngrijorarea vis-a-vis de cea ce se întâmplă în perioada următoare, pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate, semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Chiar unul dintre fonduri îmi declara că avea un buget alocat de 100 de milioane de euro pentru investiţii, pentru preluări de companii anul acesta, în România, dar şi-au anulat orice investiţie şi au pus în stagnare proiectele actuale. (Evenimentele — n.r.) creează aşteptare, creează tensiune şi este important ca tot ceea ce se întâmplă în această perioadă să se stabilizeze, să nu escaladeze către o criză politică care, pe lângă efectele negative pe termen scurt, dă nişte semnale foarte periculoase pe termen lung, privind lipsa de predictibilitate şi descurajarea investiţiilor”, a declarat joi Iancu Guda, director servicii şi economist şef în cadrul Coface România. La rândul său, Eugen Anicescu, country manager Coface România, susţine că investitorii globali s-au acomodat, în ultima perioadă, cu şocurile, şi au învăţat să le gestioneze, dar asta presupune şi orientarea către pieţe mai sigure.

DE ACTUALITATE:  Amenzi usturatoare pentru comerciantii care vand in pierdere

„Investitorii ştiu să gestioneze instabilitatea, dar au şi alternative. Ei spun „da, ştiu ce să fac în instabilitate, dar de ce să mă bag şi să nu stau să aştept 3 luni până iau decizia şi să mă duc în altă parte între timp”, a explicat Anicescu.

Totodată, în perioade agitate creşte prima de risc, iar investitorul aşteaptă randamente mai mari. „Crescând prima de risc, creşti pretenţiile, creşti presiunea, creşti exigenţele şi reduci spectrul unei investiţii care se poate face. Când un investitor este dispus să abordeze un radar mai extins, va avea o amprentă mai mare asupra mediului de afaceri, iar probabilitatea să preia companii, să investească este mai mare. Dar când devine mai exigent, tot mai puţine companii se califică în acest condiţii de risc şi respectivul investitor se va orienta către alte ţări”, a mai spus Guda.

La rândul său, Anicescu a menţionat faptul că şi la nivel global provocarea anului 2017 ţine de incertitudine, care se suprapune, în acest moment, „pe un mediu foarte încins şi în România”.

În opinia sa, incertitudinea este generată de cele două evenimente importante ale anului 2016, respectiv votul britanicilor pro Brexit şi alegerile din SUA „cu surpriza Donald Trump”, evenimente ale căror consecinţe nu sunt clare, încă, pentru celelalte economii ale lumii.

La aceste două evenimente se adaugă, potrivit reprezentantului Coface, alegerile de anul acesta din Germania, Franţa şi Olanda, ale căror rezultate ar putea accentua incertitudinile.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here