Hashim Thaci: Am avut sprijinul SUA si NATO pentru a crea o armata, dar acum a devenit imposibil

0
427
Hashim Thaci Am avut sprijinul SUA şi NATO pentru a crea o armată, dar acum a devenit imposibil

Kosovo nu se bucura de sustinerea comunitatii internationale si indeosebi a SUA pentru a schimba legislatia si a conferi fortelor sale de securitate KSF competentele unei armate, a constatat presedintele kosovar Hashim Thaci intr-un interviu acordat postului Vocea Americii, preluat cotidianul Koha Ditore din Pristina si agentiile MIA si Tanjug. „Ma preocup de trei ani de rezolvarea acestei probleme prin amendamente constitutionale si as vrea foarte mult sa se intample. Am avut sustinerea SUA si a NATO, dar acum a devenit imposibil, mai ales dupa declaratiile fatise, clare si ferme ale Listei Sarbe si Belgradului ca nu vor permite acest lucru, iar Lista Sarba ameninta ca nu va vota o asemenea lege”, a explicat Thaci, referindu-se la formatiunea politica reprezentativa a comunitatii sarbe din Kosovo.

DE ACTUALITATE:  Scurtcircuit in relatia PSD, socialisti europeni si Bruxelles: Dragnea, in corzi

De aceea, a continuat el, Kosovo „fie nu va avea armata, fie va trebui sa treaca la alt plan”. Hashim Thaci a insistat ca o decizie privind crearea unei armate tine de jurisdictia institutiilor din Kosovo si ca „toti actorii internationali sunt informati in legatura cu acest proces”. El a subliniat ca „procesul transformarii este institutional, constitutional si legal si respecta valorile si cadrul euro-atlantic”, declarandu-si „convingerea totala ca angajamentul sincer al institutiilor kosovare va fi inteles de comunitatea internationala” si dand asigurari ca „armata Kosovo nu se va mobiliza impotriva nimanui si nimeni nu trebuie sa se simta amenintat”.

DE ACTUALITATE:  Germania critica dur Rusia: Ultima decizie luata de Putin este INACCEPTABILA

Presedintele kosovar a mai mentionat ca formarea unei armate nu va duce la sfarsitul negocierilor cu Belgradul. Hashim Thaci a prezentat marti in parlamentul de la Pristina un proiect de lege privind transformarea Fortelor de securitate ale tarii intr-o armata, initiativa ce a provocat o reactie puternica din partea Serbiei, care reclama in continuare suveranitatea asupra Kosovo. Conform presei de la Belgrad, premierul sarb Aleksandar Vucic a purtat o discutie prin telefon cu Hashim Thaci, avertizandu-l ca aceasta masura ar putea destabiliza regiunea, conform Agerpres.

DE ACTUALITATE:  Donald Trump, intalnire cu liderii NATO in Europa. Ce a vorbit la telefon cu secretarul general al blocului militar

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat miercuri intr-o convorbire telefonica avuta cu premierul sarb ca Alianta Nord-Atlantica este impotriva formarii unei armate a Kosovo.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here