Drone asemanatoare albinelor, o noua solutie pentru polenizare, testata cu succes in Japonia

0
769
drone albine

O echipa de ingineri de la Institutul National de Stiinta Industriala Avansata si Tehnologie din Japonia (AIST) a creat albine drone care polenizeaza flori. Pentru realizarea acestui device, inginerii niponi au folosit par de cal, drone de 100 de dolari bucata si un gel lipicios, scrie portalul techly.com.au. Dronele zboara in apropierea florilor si culeg polenul cu ajutorul gelului lipicios, dupa care muta polenul din floare in floare.

Portalul Popular Mechanics relateaza ca inginerul nipon Eijo Miyako, chimist la AIST, a creat gelul respectiv din intamplare in anul 2007 si dupa ce aproape un deceniu nu l-a intrebuintat la vreun experiment, il foloseste in prezent in proiectul albinelor roboti. Miyako este coordonatorul proiectului albinelor-drone care polenizeaza flori. Intr-un clip demonstrativ se poate vedea cum o astfel de drona a polenizat cu succes un crin japonez. Reusita inginerilor niponi ar putea fi solutia pentru polenizarea a numeroase specii de plante dupa ce s-a relatat ca foarte multe albine mor din cauze necunoscute.

DE ACTUALITATE:  Aplicatia care iti spune varsta ideala la care sa te mariti. Afla cum functioneaza!

In 2014, revista Time relata despre un studiu realizat de Scoala de sanatate publica a Universitatii Harvard care indica faptul ca pesticidele din plante ar putea reprezenta cauza disparitiei albinelor. Pesticidele ar fi cauza Anomaliei Colapsului Coloniei (CCD – Colony Collapse Disorder), fenomen ce se manifesta prin disparitia brusca a coloniilor de albine.

Un alt factor ar putea fi schimbarile climatice. Un studiu din 2015 publicat in revista Science indica faptul ca zeci de specii de bondari din SUA au fost afectate de pierderea habitatului si cresterea temperaturilor. Potrivit revistei The Australasian Beekeeper, populatiile de albine din Australia sunt de asemenea in criza. Numarul albinelor este din ce in ce mai scazut, apicultorii se confrunta cu boli care afecteaza albinele si folosesc antibiotice in acest sens, dar acestea ar putea afecta mierea, conform Agerpres.

DE ACTUALITATE:  Folosesti telefonul sau tableta inainte de culcare? Iata la ce pericole te expui

Data fiind scaderea coloniilor de albine din diferite zone de pe glob, proiectul inginerilor niponi ar putea reprezenta o solutie pentru polenizarea florilor in zonele parasite de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here