Dieta mediteraneana cu un plus de ulei de masline potenteaza functionarea colesterolului „bun“

0
417
dieta mediteraneana cu ulei de masline

Chiar daca regimul alimentar mediteranean bazat pe uleiul de masline virgin nu ajuta semnificativ la cresterea nivelului colesterolului „bun“ din organism, comparativ cu o dieta fara carne rosie si alimente procesate, efectele primului cresc sansele de a avea o inima mai sanatoasa pentru mai multa vreme, arata noile studii.

Beneficiile dietei meditaraneene nu sunt o noutate. stim deja ca legumele, maslinele, uleiul de masline, produsele lactate si pestele care constituie baza acestui regim reduc riscul de boli cardiovasculare si atacuri cerebrale.

Un nou studiu care a avut la baza dieta mediteraneana a fost realizat recent pe 296 de persoane trecute de varsta de 66 de ani, aflate la risc cardiac, potrivit webmd.com. Acestea au fost impartite in 3 grupuri care au tinut un anumit tip de regim, timp de 1 an.

DE ACTUALITATE:  Gestionarea stresului: 4 metode eficiente pentru diminuarea acestuia

Astfel, primul grup a urmat o dieta mediteraneana clasica, bogata in ulei de masline, la care s-a adaugat o cantitate extra de circa 4 linguri pe zi, al doilea grup a urmat o dieta mediteraneana cu un surplus de nuci – un pumn pe zi – in timp ce al treilea grup a urmat o dieta sanatoasa, controlata, respective cu mai putina carne rosie, alimente procesate, grasimi daunatoare si dulciuri.

ulei masline

Cele doua diete mediteraneene s-au compus din fructe, vegetale, cereale integrale, legume precum fasole, naut si linte. Au fost incluse, de asemenea, cantatati moderate de peste si pui.

DE ACTUALITATE:  ATENTIE - Cele mai periculoase combinatii de medicamente si alimente

Rezultatele cercetarii au aratat ca dieta controlata a dus la reducerea colesterolului total si a celui rau – LDL. Nivelul colesterolului bun – HDL – a crescut, dar nu semnificativ, intr-o dieta fata de alta, insa regimurile alimentare mediteraneene au dus la imbunatatirea functionarii acestuia din urma. Efectul a fost pus de cercetatori pe seama uleiului de masline.

Un studiu aditional desfasurat in Spania a aratat ca dieta controlata a avut un impact negativ asupra proprietatilor antiinflamatorii ale colesterolului bun – HDL, proprietati care feresc organismul de boli cardiovasculare. Studiul a fost publicat pe 13 februarie in revista „Circulation“.

DE ACTUALITATE:  ATENTIE la CAPUSE. Zeci de persoane au luat cu asalt spitalele in aceste zile

Cercetarea a mai aratat ca persoanele care au urmat dieta mediteraneana bogata in ulei de masline au avut mai multe sanse sa-si protejeze inima prin mai buna functionare a colesterolului bun, a conchis dr. Montserrat Fito, unul dintre autorii studiului.

Fito este coordonatorul Grupului de Cercetare a Riscului Cardiovascular si Nutritiei de la Institutul de Studii Mar Medical din Barcelona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here