DEZVALUIRE EXPLOZIVA: Asta e tara care ar fi orchestrat atacul cibernetic global

0
635
DEZVALUIRE EXPLOZIVA Asta e tara care ar fi orchestrat atacul cibernetic global

Cercetatori in securitate informatica au indicat luni ca au descoperit o potentiala legatura intre Coreea de Nord si atacul cibernetic global care a lovit de vineri zeci de mii de companii si institutii, transmite AFP.

Neel Mehta (Google) a postat coduri informatice care prezinta unele similitudini intre virusul „WannaCry”, care a afectat 300.000 de calculatoare din 150 de tari, si o alta serie de actiuni de piraterie atribuite Coreei de Nord.

Unii experti au conchis rapid ca acesti indici, chiar daca nu sunt pe deplin concludenti, dovedesc ca in spatele acestui atac cibernetic se afla Coreea de Nord.

DE ACTUALITATE:  Cum accesezi parolele salvate în Chrome de oriunde

atac cibernetic pe laptop efectuat de wannacry hackeri

„Pentru moment, este nevoie de mai multe cercetari in versiunile mai vechi ale WannaCry”, a notat compania Kaspersky de securitate informatica. Dar „un lucru este sigur: descoperirea lui Neel Mehta este indiciul cel mai semnificativ pana acum privind originile WannaCry„, adauga aceasta.

Conform Kaspersky, similitudinile din coduri duc spre un grup de pirati cibernetici intitulat Lazarus, care ar fi in spatele atacului informatic din 2014 contra studiourilor Sony Pictures. Numerosi experti au atribut la acea vreme pirateria respectiva hacker-ilor nord-coreeni, care ar fi actionat ca represalii pentru lansarea un film produs de Sony care il ridiculiza pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

DE ACTUALITATE:  A fost dezvaluit design-ul noului model smartphone LG G6!

Aceiasi hackeri sunt suspectati de asemenea de atacurile din trecut asupra Bancii Centrale a Bangladeshului si a altor actori ai sistemului financiar international.

„Acest grup a fost foarte activ din 2011. Lazarus este o uzina de virusi care produce noi mostre gratie unei multitudini de furnizori independenti”, au mai aratat cercetatorii de la Kaspersky, conform Agerpres.

corea de nord atac cibernetic 2017

Atacul denumit „WannaCry”, un asalt de tip ransomware de o amploare fara precedent la scara mondiala, a afectat zeci de mii de computere din locuinte, sedii de firme si agentii guvernamentale, in acestea infiltrandu-se programe malitioase (malware) care au criptat si blocat accesul la continut pana cand utilizatorii au fost dispusi sa plateasca intre 300 si 600 de dolari in moneda virtuala bitcoin pentru a le fi redat controlul asupra fisierelor. Circa 150 de tari se pare ca ar fi fost afectate, iar propagarea acestui atac a fost limitata de un cercetator britanic in domeniul securitatii cibernetice care a gasit un asa-numit intrerupator pentru dezactivare.

DE ACTUALITATE:  3 defectiuni FRECVENTE ale unui laptop si cum le poti rezolva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here